09-06-2024: wedstrijdverslag Erix 1 – Neede 1 3-3 (4-4 na verlenging, Erix wint na strafschoppen)

Erix weer terug in de 4e klasse na bloedstollende ontknoping tegen Neede

Erix is na een jaar afwezigheid weer terug in de 4e klasse. In een zinderende finale moesten uiteindelijk strafschoppen de beslissing brengen.

Op het veld van HVV in Hengelo OV (de wedstrijd werd op neutraal terrein gespeeld) begon Erix sterk aan de wedstrijd. In de 3e minuut kwam Erix al op voorsprong door Rick ten Have. Rick reageerde goed op een lange pass van Rob van Ittersum en schoot de bal onder de Neede-doelman door. 1-0. In de 21e minuut leek Sem te Woerd de tweede Erix-treffer te maken. Sem leek van dichtbij een cornerbal eenvoudig binnen te kunnen koppen maar hij kopte naast. Gaandeweg de 1e helft werd Neede sterker en werd Erix teruggedrongen op eigen helft. De kracht van Neede lag voorin waarbij de centrumspits en vooral de rechtsbuiten de Erix-defensie handenvol werk bezorgde. In de 32e minuut viel dan ook de gelijkmaker. Een schot buiten de 16-meter was Erix-doelman Tim Oude Elferink te machtig. 1-1. Neede bleef hierna ook de sterkere ploeg en in de 36e minuut kwam het zelfs op voorsprong. De bal werd in de draai binnengeschoten waarbij Twan Spekschoor tevergeefs probeerde de bal te blokken en in het doel verdween. 1-2. Erix had het in de slotfase van de 1e helft moeilijk en mocht van geluk spreken dat Neede niet verder uitliep. In de 42e minuut ontsnapte Erix aan een 1-3 achterstand nadat Neede uit een counter tegen de paal schoot. En op slag van rust redde Erix-doelman Tim Oude Elferink bijzonder knap op een inzet van dichtbij. Ruststand 1-2 in het voordeel van Neede.

Na rust wist Neede de goede lijn van de 1e helft niet overtuigend door te trekken. Het ging steeds meer de lange bal van achteruit spelen en een aantal spelers raakten ook vermoeid. Erix nam het initiatief in de 2e helft en kreeg ook kansen. In de 56e minuut snelde Guus te Brake voorbij zijn tegenstander en de Neede-doelman maar Guus zijn inzet verdween in het zijnet. Gaandeweg de 2e helft kwam Neede weer wat meer in de buurt van het Erix-doel en in de 72e minuut kreeg het zelfs een strafschop. De ideale mogelijkheid om de wedstrijd in het slot te gooien maar deze strafschop werd gestopt door Erix-doelman Tim Oude Elferink. Uit de daaropvolgende corner werd in vrijstaande positie uiteindelijk toch de 1-3 ingekopt en de wedstrijd leek beslist. Maar Erix rechtte de rug en dwong Neede steeds meer terug op eigen helft. In de 76e minuut kopte Guus te Brake de 2-3 binnen na een prima voorzet vanaf de linkerkant door Nick Stinissen. Erix ging goed door en in de 79e minuut kreeg het zelfs een strafschop na hands van een Neede-verdediger. Deze strafschop werd overtuigend binnengeschoten door Sem te Woerd. 3-3. In de slotfase kreeg Juup te Woerd een ideale kans om de beslissing te forceren maar Juup kreeg zijn hoofd niet goed tegen de bal. Eindstand 3-3 en verlenging.

In de 1e helft van de verlenging kreeg Rick ten Have een goede scoringsmogelijkheid maar zijn uithaal werd goed gepakt door de Neede-doelman.

In de 2e helft van de verlenging leek Juup te Woerd in de slotfase de beslissende treffer te scoren. Juup kwam goed naar binnen en zijn van richting veranderde schot verdween in het Neede-doel. 4-3. Maar een minuut later kwam door een foutje in de Erix-defensie Neede weer langszij en stond het 4-4 waardoor strafschoppen de beslissing moesten brengen.

De strafschoppenserie werd uiteindelijk met 4-3 gewonnen door Erix. Opvallend feit daarbij was dat Toon Klein Avink zijn strafschop mistte, maar doordat de Neede-doelman voor de lijn stond mocht Toon opnieuw aanleggen en in zijn 2e beurt schoot hij wel raak.

Hiermee keert Erix binnen een jaar terug naar de 4e klasse na een bloedstollend duel. Neede wist de goede lijn van de 1e helft niet door te trekken en op basis van de 2e helft en de verlenging heeft Erix verdiend gewonnen. Alhoewel strafschoppen nemen altijd een loterij blijft. Erix is weer 4e klasser.